Διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια ειδική διατροφή που περιλαμβάνει την αποφυγή ορισμένων τροφών, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, αλκοόλ και γλυκά.
Σε αυτήν την προσπάθεια για μια ισορροπημένη διατροφή, η διατροφολόγος κ. Δανάη Βαγιάκη Νικοκάβουρα, παρέχει πολύτιμες συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές. Με βάση την εμπειρία της και την επιστημονική της προσέγγιση, προτείνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Έτσι, βοηθάει όσους ακολουθούν αυτήν τη διατροφή να διατηρήσουν την υγεία τους και να ενισχύσουν την πνευματική τους ζωή κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης περιόδου.
H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες. Πως μπορούμε όμως να έχουμε και τον σωστό έλεγχο του βάρους μας, χωρίς να πάρουμε περιττά κιλά? Ακολουθούν μερικές σημαντικές συμβουλές.
- Τρώτεπάντα πρωινό: Φυτικό γάλα (χωρίς ζάχαρη) αμυγδάλου/σόγιας, κουλούρι Θεσσαλονίκης ή φρυγανιές με νηστίσιμο τυρί ή ταχίνι.
- Αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα. Προτιμήστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα (χωρίς ζάχαρη) φρούτα ή λαχανικά κομμένα σε στικς (ντοματίνια, καροτάκια, αγγουράκια, πιπεριές) μαζί με ξηρούς καρπούς.
- Ξεκινάτε το γεύμα σας με την σαλάτα. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα σας κάνουν να χορτάσετε πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού.
- Ζωική πρωτεΐνη: Υπάρχουν τα θαλασσινά/μαλάκια (χταπόδι, γαρίδες, σουπιές κα) που είναι πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη. Προσοχή όμως γιατί αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
- Προτιμάτε ολικής αλέσεως προϊόντα(δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι) που περιέχουν τριπλάσια ποσότητα φυτικών ινών και σιδήρου από τα λευκά αντίστοιχα προϊόντα και ταυτόχρονα δημιουργούν ευκολότερο κορεσμό χωρίς να ανεβάζουν απότομα την γλυκόζη του αίματος
- Προσοχή στη ποσότητα του ελαιολάδου. Μπορεί να αποτελεί μια υγειινή επιλόγή, αλλά οι θερμίδες του σας επιβαρύνουν αν το παρακάνετε με την ποσότητα (1 κουταλιά σούπας= 135kcal). Αντίστοιχα και στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε παραπάνω μυρωδικά, ξίδι ,λεμόνι για να δώσετε extra γεύση στη σαλάτα χωρίς να «κολυμπάει» στο λάδι.
- Καταναλώστε 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια: Αποτελούν το κρέας της νηστείας καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Εάν δε, τα συνδυάσετε με ρύζι π.χ. φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο μετατρέπετε το πιάτο σας σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
- Φάτε μανιτάρια: Αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, περιέχουν αρκετό νερό και ως λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες.
- Επιλογή γλυκού: Ο χαλβάς, είτε σιμιγδαλένιος, είτε με ταχίνι μπορεί να έχει την τιμιτική του, αλλά είναι πλούσιος θερμιδικά. Μπορείτε να τρώτε 1 μικρό κομματάκι έως 3 φορές την εβδομάδα για απογευματινό σνακ και τις υπόλοιπες μέρες, επιλέξτε ζελέ χωρίς ζάχαρη με κομμένα φρούτα εποχής μέσα.
Για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα νηστίσιμης διατροφής απευθυνθείτε σε έναν Διαιτολόγο-Διατροφολόγο που θα σας δώσει εξατομικευμένες λύσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.
Καλή Σαρακοστή!