Απόλυτο αδιέξοδο με δανειστές: Στην “πολιτική διαπραγμάτευση” ελπίζει τώρα η κυβέρνηση
Νέο αδιέξοδο προέκυψε μετά την χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη οικονομικού επιτελείου – θεσμών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και αυτό σε τεχνικό, απλώς, επίπεδο.
Έτσι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει κάτι απτό από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου πέραν του να «αναγνωρίσει» προθέσεις για το κατά πόσο θα της δοθεί η ευκαιρία για «πολιτική διαπραγμάτευση» που επιζητά για εργασιακά, συντάξεις και ενέργεια – βλ. πώληση ΔΕΗ – με κόστος επώδυνα μέτρα ύψους 3,6 δισ. για το 2019.
Όπως αναφέρει ο Θανάσης Κουκάκης στο CNN.gr, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν η υπαγωγή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι και η έξοδος της χώρας στις αγορές το φθινόπωρο.
Ωστόσο, με την αξιολόγηση να έχει ήδη μπει σε τροχιά Μαΐου – καθώς ο Απρίλιος δεν αναμένεται να είναι παραγωγικός από την άποψη διαπραγματεύσεων – τόσο μια λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όσο και μια πιθανή συμμετοχή στο QE μοιάζουν εξαιρετικά μακριά.
Και στις χθεσινές διαπραγματεύσεις φάνηκε πως ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αμετακίνητοι σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αλλά και στη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης. Αν και για τα αντισταθμιστικά μέτρα συζητούν πολλές από τις κυβερνητικές προτάσεις, ωστόσο διαφωνούν στη βασικότερη που σχετίζεται με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40%, δηλαδή τη μείωση των εσόδων από το φόρο στο 1,6 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ σήμερα στην περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως εάν δεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 6.000- 5.900 ευρώ και συναινέσει στη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ αποδεχόμενη τη συνταγή ΔΝΤ, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ , δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 10 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 7 δισ. ευρώ περίπου στο Μνημόνιο. Η υπεραπόδοση αυτή των 3 δισ. ευρώ θα μπορούσε κατά την κυβέρνηση να επιτρέψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 1 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ θεωρεί αυτά τα νούμερα μη ρεαλιστικά, καθώς βλέπει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα έτη θα είναι μικρότεροι από αυτούς που είχε αρχικά εκτιμήσει και πως το εξωτερικό περιβάλλον δεν θα είναι τόσο διευθυντικό. Όλοι οι θεσμοί αναγνωρίζουν πως για όσο παραμένουν τα capital controls ακόμη και μια πιθανή συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με ένα ποσό 3-4 δισ. ευρώ θα είχε μικρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Τέλος, όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιόλογης και η εκταμίευση της δόσης τόσο θα επιδεινώνεται η επενδυτική αβεβαιότητα, αλλά και η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου και τόσο θα καθυστερούν οι πληρωμές προς τους προμηθευτές του. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο δίμηνο του έτους αποπληρώθηκαν μόλις 78 εκατ. ευρώ από τα 4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Παραδέχεται το αδιέξοδο η κυβέρνηση αλλά…αισιοδοξεί
«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, μετά από την ολοκλήρωση της -έξι και πλέον ωρών- τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών.
Προσδιορίζοντας δε εμμέσως πλην σαφώς κάποια από τα ανοικτά ζητήματα, πρόσθεσε πως «είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».
Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, έχουν κλείσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Στο θέμα των ενεργειακών- όπου και εκεί διαπιστώθηκε απόκλιση καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς- κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό το ζήτημα έχει μια ιδιαιτερότητα μετά και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, «που πρέπει να τη μελετήσουμε και να τη διαχειριστούμε».
(mignatiou.com)