ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ « Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ »:Μνημόσυνοτων Άδικα Εκτελεσθέντων μετά τη «Δίκη των Έξ».Εξαιρετική Πρωτοβουλία της Εκκλησίας
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου έλαβε χώρα Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια έγινε τρισάγιο στον τόπο εκτέλεσης των «Έξ Άδικα Εκτελεσθέντων». Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Εκκλησίας και ειδικότερα του Προϊσταμένου και των Ιερέων του Ιερού Ναού.
Στην εκδήλωση Ιερούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κκ. Θεοδώρητος και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Προϊστάμενος του Ναού μετά των λοιπών Ιερέων.
Παρέστησαν ο κ. Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης εγγονός του καταδικασθέντος και εκτελεσθέντος πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μιχαήλ Δέτσης και ο Επίτιμος Αντιεισαγγελέας κ. Γεώργιος Ζορμπάς.
Ακόμη στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος και τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Επιστημόνων Χολαργού-Παπάγου «Ο Τίμιος Σταυρός».
Μετά το μνημόσυνο, στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού έγινε ευρεία συζήτηση με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και μεταξύ των πλέον σημαντικών που ελέχθησαν για τη «δίκη των έξ» επισημαίνουμε:
Η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής έγινε από έκτακτο στρατοδικείο. Στο εδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, από τους οποίους οι έξι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν. Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτ. έως τις 15 Νοε. 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού. Οι παραπεμφθέντες ήσαν:
- Δημήτριος Γούναρης ( 59 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
- Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην Πρωθυπουρ.)
- Νικόλαος Στράτος ( 50 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
- Νικόλαος Θεοτόκης ( 44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών της Κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη)
- Γεώργιος Μπαλτατζής ( 56 ετών , Υπουργός Εξωτερικών κυβερνήσεων Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη)
- Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος(59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).
- Οι καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέσθηκαν στις 11:27ω της 15ης Νοεμβρίου 1922. Τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Α΄νεκροταφείο Αθηνών για να ενταφιαστούν με συνοπτικές διαδικασίες.
- Στις 20 Ιανουαρίου 2008 ο κ. Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ξεπερνώντας δυσκολίες αλλά και πολύ δύσκολα προβλήματα, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και ζήτησε με αίτησή του την ακύρωση της απόφασης του Εκτάκτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών της 15ης Νοεμβρίου 1922 και την επανάληψη της διαδικασίας της δίκης, με το αιτιολογικό της ύπαρξης νέων στοιχείων.
- Στις 20 Οκτωβρίου 2010 το δικαστήριο εξέδωσε την 1675/2010 απόφαση και έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκη, κρίνοντας αθώους τους έξι καταδικασθέντες σε θάνατο από το Έκτακτο Επαναστατικό Δικαστήριο Αθηνών, λόγω παραγραφής. Ήταν δικαίωση των άδικα καταδικασθέντων.
Η όλη εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο ήταν άξια θαυμασμού και ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη εκδήλωση. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι σημαντική και καλό είναι να γίνεται έγκαιρα γνωστή στους συμπολίτες μας για να την παρακολουθούν περισσότεροι . Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια .