Διατροφικό παραστράτημα; Τι κάνει ο διαιτολόγος;

Διατροφικό παραστράτημα
Διατροφικό παραστράτημα
Μια από τις πιο αγαπημένες εποχές του χρόνου για μικρούς και μεγάλους μόλις τελείωσε αφήνοντάς  πίσω της ευχάριστες αναμνήσεις από τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και λίγα κιλά παραπάνω!
Σχεδόν κάθε μέρα του Δεκέμβρη μας δόθηκε ένας λόγος να “γιορτάσουμε τρώγοντας” είτε γιατί ένας συνάδελφος μας κέρασε στη δουλειά για τη γιορτή του, είτε γιατί είμασταν καλεσμένοι σε ένα οικογενειακό τραπέζι είτε γιατί απλά θέλαμε να τσιμπήσουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκάκια που φτιάξαμε.

Έτσι με την επιστροφή στην καθημερινότητα έρχεται μια περίοδος γεμάτη τύψεις και ενοχές για τα κιλά που πήραμε αλλά και αρκετό άγχος για το πώς θα τα χάσουμε.

Υπάρχει όμως λύση: κάνουμε ότι κάνει ο διαιτολόγος μας!

Δεν παραλείπει γεύματα:

Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζεται καλύτερα το αίσθημα πείνας και μπορούμε να τηρήσουμε ευκολότερα ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χωρίς παραστρατήματα. Το να παραλείπουμε γεύματα όπως για παράδειγμα το πρωινό ή το βραδινό δεν θα βοηθήσει περισσότερο στο να χάσουμε κιλά, αλλά αντιθέτως μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα κούρασης και πείνας αυξάνοντας την επιθυμίας μας για ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα.

Δεν αφήνει κενά ανάμεσα στα γεύματα:

Η τήρηση σταθερών ωραρίων για τα γεύματα είναι βασική προϋπόθεση για να ακολουθήσουμε σωστά ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής χωρίς να αισθανόμαστε διαρκώς ότι πεινάμε. Καλό είναι λοιπόν να μην αφήνουμε μεγαλύτερο κενό από 3-4 ώρες μεταξύ των γευμάτων.

Τρώει πρώτα σαλάτα!

Η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές που βρίσκονται στο τραπέζι μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η κατανάλωση των λαχανικών και της πρωτεΐνης στην αρχή του γεύματος συμβάλει στον κορεσμό. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες όπως το ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες τα αφήνουμε για το τέλος. Έτσι δεν στερούμαστε γευστικά αλλά καταφέρνουμε να μειώσουμε εύκολα και την ποσότητα τους.

Κλέβει έξυπνα!

Είναι δύσκολο μετά τις γιορτές να μειώσουμε την επιθυμία για γλυκά μιας και η ζάχαρη μας προκαλεί ένα είδος εθισμού με αποτέλεσμα όσο περισσότερα γλυκά τρώμε, τόσο δυσκολότερα τα αποχωριζόμαστε. Αν λοιπόν μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε, μπορούμε να καταναλώσουμε μια μικρή ποσότητα μετά από κάποιο γεύμα. Η κατανάλωσή του γλυκού μαζί με το γεύμα βοηθάει στη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.

Δεν αισθάνεται τύψεις!

Όλοι κάναμε μερικές ‘παρασπονδίες’ στις γιορτές. Είναι σημαντικό να μην έχουμε αρνητικά συναισθήματα ότι δεν κάναμε σωστά, αλλά να επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας.

Eurodietmed