Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια Συναρπαστική Συνομιλία με την κ. Κλαίρη Δανιηλίδου
Συνέντευξη στη Χρύσα Παρίση
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την κα Κλαίρη Δανιηλίδου, εκπρόσωπο του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών « Η Φοίβη» που βρίσκεται στην πόλη μας.
Μέσα από την συζήτηση, μεταξύ άλλων, αναδείχτηκε η σπουδαιότητα της υποστήριξης της κοινότητας στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ανάγκης για δράση.
Ποια είναι η αποστολή και ο σκοπός του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών Φοίβη
Η αποστολή του ξενώνα είναι η φιλοξενία, η στήριξη, κοινωνική επανένταξη και η λύση, κατά το δυνατόν, των προβλημάτων των φιλοξενουμένων που συνήθως είναι οικονομικά ψυχολογικά και νομικά.
Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ξενώνας;
Ο ξενώνας αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες επειδή δεν επιδοτούμεθα από το κράτος και το θέμα της κακοποίησης διογκώνεται όπως ξέρετε, έχουμε καταρχήν οικονομικές δυσκολίες κατά συνέπεια εργαζόμαστε με εθελοντές που μας προσφέρουν έργο.
Πάρα πολύ σοβαρό για μας πρόβλημα είναι η στέγαση μας δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες του ακινήτου που στεγαζόμαστε θέλουν το ακίνητο πίσω. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο των δικαστηρίων. Εμείς παρόλαυτα και δεδομένης της διογκουμένης κακοποίησης των γυναικών εμείς εξακολουθούμε το έργο μας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
Ποια είναι η σημασία της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και του στιγματισμού σχετικά με την κακοποίηση;
Σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση στον τομέα προκατάληψη αλλά και η εκπαίδευση σε ότι αφορά το θέμα με την κακοποίηση.
Η κακοποιημένη γυναίκα δεν πρέπει να ντρέπεται ούτε να φοβάται (να «χαλάσει» το σπίτι της) όπως ακούμε συχνα, το μεν σπίτι είναι ήδη «χαλασμένο» και η ντροπή είναι σε αυτόν που κακοποιεί.
Πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα υποστήριξης και ποιες είναι οι συνεργασίες με επαγγελματίες ψυχικής υγείας;
Το κομμάτι της ψυχικής υποστήριξης είναι ένα δύσκολο κομμάτι διότι πρέπει πρώτα απ’ όλα η φιλοξενουμένη να το θελήσει. Όλες διστάζουν ενώ τελικά είναι σωτήριο. Εμείς συνεργαζόμαστε με όλα τα κέντρα ψυχικής υγείας καθώς και με εθελοντές ψυχολόγους.
Ποιες είναι οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον της καταπολέμησης της κακοποίησης, και πώς μπορεί η κοινωνία να συνεργαστεί για αυτόν τον σκοπό;
Οι προσδοκίες μας και τα όνειρα μας είναι πολλά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σε ένα σύγχρονο οίκημα όπου μέσα θα περιέχει ένα χώρο που θα μπορεί να γίνει εργαστήριο ραπτικής για παράδειγμα ή οπουδήποτε άλλου επαγγέλματος που θα βοηθούσε τις φιλοξενούμενες να μαθαίνουν κάτι για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση. Να υπάρχει φύλαξη των παιδιών καθώς και διδασκαλία της γλώσσας μας (πολλές φιλοξενούμενες και τα παιδιά τους δεν μιλούν ελληνικά) και γενικά περισσότερη αρωγή της πολιτείας.
Πώς ο ξενώνας αντιμετωπίζει την ποικιλομορφία των κακοποιημένων γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών και θρησκειών;
Δεχόμαστε όπως ξέρετε γυναίκες ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας και η αλήθεια είναι λίγο δύσκολο όλο αυτό στη συμβίωση γιατί είναι διαφορετικές κουλτούρες. Όμως παρόλα αυτά τις ενώνουν τα κοινά προβλήματα τα οποία βοηθούν έτσι ώστε η συμβίωση να γίνει πιο εύκολη.
Εάν κάποιος από του αναγνώστες μας επιθυμεί πώς μπορεί να συνεισφέρει στην υποστήριξη του έργου σας;
Θα χαιρόμασταν πολύ εάν οι αναγνώστες σας μπορούσαν να συνεισφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο στον Ξενώνα μας. Για εμάς κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη και όποιος θέλει δεν έχει παρά να επικοινωνήσει μαζί μας και να οργανώσουμε την κάθε προσφορά.