Εμβόλιο AstraZeneca. Τι γίνεται στην Ευρώπη

Εμβόλιο AstraZeneca
Εμβόλιο AstraZeneca
Διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca (εμπορική ονομασία Vaxzevria).

Σε ορισμένες έχει διακοπεί, στις περισσότερες υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί, ενώ σε αρκετές η χορήγηση γίνεται με βάση τις οδηγίες του εμβολίου.

Κρίσιμες είναι οι αποφάσεις για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το θέμα βρίσκεται από αξιολόγηση στο Βέλγιο, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία και στην Ισπανία, ενώ η δεύτερη δόση θα γίνει με εμβόλιο mRNA (Pfizer, Moderna) στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Σουηδία.

Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειδικών Νοσημάτων (ECDC), οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λάβει συνολικά 43,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και έχουν χορηγήσει 29,6 εκατομμύρια ως πρώτη δόση. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί 1,22 εκατομμύριο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Το εμβόλιο είναι δεύτερο σε κυκλοφορία. Πρώτο είναι το BioNTech/Pfizer (70,7%) και ακολουθούν το AstraZeneca (19,3%), το μονοδοσικό της Johnson & Johnson (0,5%), της Moderna (0,3%), ενώ έχουν διατεθεί και μικρές ποσότητες από άλλα εμβόλια, όπως το Sputnik.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε αρχικά προτεραιοποιηθεί για τις νεότερες ηλικίες, αλλά τα συμβάματα θρομβοεμβολικών επεισοδίων άλλαξαν τον σχεδιασμό: το 79,4% των δόσεων χορηγούνται πλέον σε άτομα άνω των 60 ετών.

Ακόμη και χώρες που δεν άλλαξαν την προτεραιοποίηση, έχουν αποκλείσει από το εμβόλιο ευάλωτους πληθυσμούς, όπως γυναίκες, έγκυες ή άτομα με ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Στη Γαλλία, χορηγούνται αποκλειστικά mRNA εμβόλια σε περιοχές με υψηλή εμφάνιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους του νέου κορωνοϊού (B.1.351), λόγω αναφορών για περιορισμένη αποτελεσματικότητα του AstraZeneca.

Σε ορισμένες χώρες προβλέπεται η εθελοντική λήψη του εμβολίου για όσους βρίσκονται εκτός συστάσεων, ενώ στη Σλοβακία διακόπηκε η πρώτη δόση και χορηγείται μόνον ως δεύτερη δόση, σε όσους είχαν ήδη λάβει την πρώτη.

Δεύτερη δόση

Το θέμα της δεύτερης δόσης είναι κρίσιμο, καθώς σε μία σειρά από χώρες πλησιάζει το διάστημα χορήγησής της σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το AstraZeneca.

Σε 19 χώρες, προτείνεται να χορηγείται το ίδιο εμβόλιο, με εξαίρεση άτομα που εμφάνισαν αντίδραση στην πρώτη δόση ή θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Σε πέντε χώρες, το θέμα βρίσκεται υπό αξιολόγηση, ενώ σε πέντε άλλες θα γίνει με εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προτείνει να δίνεται AstraZeneca και ως δεύτερη δόση. Ο Οργανισμός δεν διαθέτει αρκετή εμπειρία σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες της δεύτερης δόσης, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει διαφορά στον κίνδυνο σε σύγκριση με την πρώτη.

Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, δείχνουν πως – έως τις 5 Μαΐου είχαν εμβολιαστεί συνολικά 7,5 εκατομμύρια άτομα και με τις δύο δόσεις του AstraZeneca και είχαν καταγραφεί 8 περιπτώσεις θρόμβωσης και θρομβοπενίας μετά τη δεύτερη δόση.

Με δεδομένο ότι έχουν χορηγηθεί συνολικά 23,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου (πρώτες και δεύτερες), η πιθανότητα του συγκεκριμένου συνδρόμου είναι σπάνια και προσδιορίζεται στη μία ανά εκατομμύριο. Οι Αρχές της χώρας, πάντως, εκτιμούν πως ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες στην εμφάνισή τους, εκτός των εμβολίων.

iatronet