Η Σολομώντεια Λύση από την Ένωση Γονέων την Κυριακή
Η Ένωση Γονέων Παπάγου – Χολαργού παρουσιάζει την εξαιρετική θεατρική παράσταση “η Σολομώντεια Λύση” κατάλληλη για μαθητές από 6 έως και 13 ετών, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, στις 17:30, στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, επί της οδού Περικλέους!
Είσοδος με πρόσκληση.
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων ή και ιδιωτικά οι γονείς και κηδεμόνες που το επιθυμούν, μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις για τη θεατρική παράσταση τη Δευτέρα 23, την Τετάρτη 25 και την Παρασκευή Ιανουαρίου 2023, από τις 19:00 έως τις 21:00 στο χώρο του 2ου & 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού (17ης Νοεμβρίου 119).
Οι εναπομείνασες προσκλήσεις θα διατίθενται και την ημέρα της παράστασης.
Λίγα λόγια για το έργο
Όταν δυο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα, τότε ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία… «Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της κι έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια, όταν το παιδί γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει. Σε ποιόν ανήκει όμως ένα παιδί; Σε ποιόν το γάλα που χρειάζεται για να μεγαλώσει; Σε ποιόν πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν; Ένας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση στο γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία.»
Ο θίασος λαϊκού θεάτρου MATICAPI παρουσιάζει τη «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη. Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος μ.Χ. αι.) “Ο Κύκλος με την Κιμωλία”, απ’ όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.
Πρόκειται για μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει, σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό.
Ο τρόπος που προσεγγίζεται το θέμα, είναι μέσω ενός παιχνιδιού του παππού με τα εγγόνια του. Ενός παιχνιδιού που γεννιέται στη στιγμή και εξελίσσεται μέσα στο σπίτι του παππού.
Πρακτικά, ολόκληρη η παράσταση λαμβάνει χώρα μέσα στο χώρο του σπιτιού, το οποίο μετατρέπεται σε θέατρο για τις ανάγκες της αφήγησης και του παιχνιδιού. Μέσω αυτού του στοιχείου, το οποίο τονίζεται ιδιαίτερα, επιδιώκεται να δοθούν ερεθίσματα και ιδέες στα παιδιά για δημιουργικό παιχνίδι και δημιουργική αξιοποίηση των καθημερινών αντικειμένων. Κάτι που ενισχύεται και σκηνογραφικά καθώς καθημερινά αντικείμενα όπως η τηλεόραση, το ψυγείο, ο πάγκος ή ένα χαλασμένο νάιλον, μετατρέπονται σε παλάτι, αγροτόσπιτο, γέφυρακαι ποτάμι.
Το σκηνικό και τα κοστούμια της παράστασης είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά που βρίσκει κανείς σε αφθονία στο σπίτι και την καθημερινή ζωή και συνήθως πετιούνται στα σκουπίδια. Χαρτόκουτα, ρετάλια από υφάσματα, καπάκια και κουμπιά είναι μόνο μερικά από αυτά.
Σκοπός του Θιάσου Λαϊκού Θεάτρου MATICAPI, είναι τα παιδιά παρακολουθώντας την παράσταση να συναντήσουν έναν κόσμο τον οποίο σε επόμενο χρόνο μπορούν -εάν το θέλουν- και τα ίδια να δημιουργήσουν με οδηγό τη φαντασία και την ανάγκη για παιχνίδι και επικοινωνία και μόνα υλικά καθημερινά αντικείμενα που ανακυκλώνονται, μετατρέπονται και επαναχρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του παιχνιδιού. Μέχρι στιγμής μάλιστα, οι αντιδράσεις των παιδιών δείχνουν ότι, κόντρα στις συνήθειες του σήμερα, υπάρχει βαθιά ανάγκη για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.