Η φωτογραφική ομάδα Παπάγου – Χολαργού παρουσιάζει τα έργα της. Δείτε την συνέντευξη του Παντελή Μπαλή.
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης της φωτογραφικής ομάδας Παπάγου –Χολαργού με θέμα « Ότι αγάπησε η ματιά μας»
Οι μαθητές του Παντελή Γ. Μπαλή παρουσίασαν τα έργα τους και μας εντυπωσίασαν. Πλήθος κόσμου, υποστήριξε την εξαιρετική προσπάθεια των νέων φωτογράφων.
Ένα μπράβο για την προσπάθεια όλων αυτών των νέων ταλέντων!!
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 14 Μαΐου.
Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του δάσκαλου της ομάδας Παντελή Μπαλή
Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την φωτογραφία; Πείτε μας μερικά πράγματα για την πορεία σας.
Ουσιαστικά δεν θυμάμαι .Οι πρώτες μου μνήμες έχουν μέσα και την φωτογραφία, γιατί από την πλευρά της μητέρας μου, ο παππούς μου και ο θείος μου ασχολούνταν με την φωτογραφία. Ο θείος μου είχε φωτογραφείο στην Αθήνα και ο παππούς μου κάποτε στη Σμύρνη. Ενεργά είχα από το 1975 τρία φωτογραφικά καταστήματα στις περιοχές Ιλίσια, Ζωγράφου και Χολαργό. Ασχολούμαι με τη διαφημιστική φωτογραφία, πορτραίτα πολιτικών, φωτογράφιση διατηρητέων οικισμών (Ύδρα, παλιά Ξάνθη, Σύμη, Γαλαξίδι κλπ). Φωτογράφιση και ντοκιμαντέρ των δέκα Εθνικών Δρυμών για το Υπουργείο Γεωργίας. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού σε εκθέσεις στις Βρυξέλλες για δύο συνεχείς χρονιές. Ντοκιμαντέρ για τα δάση και την ενημέρωση του πολίτη για την πρόληψη των πυρκαγιών. Διαφημιστικά σποτ στη τηλεόραση κ.α.
Είναι δύσκολο το επάγγελμα του φωτογράφου στην Ελλάδα;
Σήμερα το επάγγελμα του φωτογράφου είναι πολύ δύσκολο. Σκεφτείτε κάθε ημέρα στην Αθήνα γίνονται έξι εκατομμύρια “κλικ” φωτογραφίας. Ο επαγγελματίας για να επιβιώσει, πρέπει να δώσει κάτι περισσότερο. Οι ερασιτέχνες δεν τυπώνουν, αλλά αποθηκεύουν τις φωτογραφίες τους. Έχουν ξεχάσει την επαφή με μια φωτογραφία, που κρατούν στα χέρια τους και θαυμάζουν. Τώρα τις κοιτούν στο laptop, χαμογελάνε, και με ένα “κλικ” πάνε πιο κάτω. Τέλος ξεχνάνε.
Έχετε κάποιες συμβουλές για νέους φωτογράφους;
Οι νέοι φωτογράφοι, πρέπει στην αρχή να ακολουθούν συμβουλές και κανόνες από τους παλαιότερους. Όταν γίνουν “κάτοχοι” της οπτικής τους γωνίας και βρουν το προσωπικό τους στυλ τότε ακολουθούν τον εξής κανόνα: Παραβαίνουν όλους τους κανόνες για να βάλουν την προσωπική τους υπογραφή.
Έγχρωμη ή ασπρόμαυρη φωτογραφία;
Η έγχρωμη φωτογραφία είναι μια πανδαισία, που μπορεί όμως να καλύψει κάποιες παρατυπίες. Αντίθετα η ασπρόμαυρη είναι αυστηρή, τα λάθη ορατά, παρ όλ αυτά την προτιμούν οι καλλιτέχνες για τις εκθέσεις τους.
Γιατί δημιουργήσατε την φωτογραφική ομάδα παπάγου – Χολαργού;
Δημιούργησα την Φωτογραφική Ομάδα Παπάγου – Χολαργού για δύο λόγους:
Αν και μένω στο Χολαργό από το 1968, η δουλειά μου ήταν εκτός περιοχής. Γνώριζα ελάχιστα την γειτονιά μου, γιατί έφευγα το πρωί και γύριζα τη νύχτα. Συνταξιοδοτήθηκα και θέλησα να γνωρίσω το τόπο που μένω. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλησα να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε ανθρώπους που έχουν μεράκι για τη φωτογραφία. Άρχισα με συναντήσεις σε σπίτια και στη συνέχεια γνωρίστηκα με τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής μας. Έτσι μας γνώρισε και μας αγκάλιασε ο ΔΟΠΑΠ, δίνοντας μας αίθουσα για τα σεμινάριά μας. Θα τολμούσα να πω ότι η ομάδα έχει γίνει ένας φάρος πολιτισμού, που συνεισφέρει στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου.
Υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία της ομάδας; Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;
Η θεματολογία ακολουθεί, τα σωστά βήματα της εκπαίδευσης επάνω στο αντικείμενο. Πρέπει πρώτα δηλαδή να μάθουμε, τι είναι φωτογραφία και να απαντήσουμε στο αιώνιο ερώτημα αν είναι τέχνη ή τεχνική. Ευτυχώς πριν απο δεκαπέντε χρόνια πρόλαβε, στην εποχή του φιλμ και ονομάστηκε τέχνη. Στη συνέχεια να διευκρινήσουμε ότι είμαστε φωτογράφοι και όχι εικονολήπτες, τέλος να μάθουμε τον χειρισμό των μηχανών που φωτογραφίζουμε. Η έμπνευση είναι για μένα τα ίδια τα άτομα που μετέχουν κάθε χρόνο στα σεμινάρια. Υπάρχει πρόγραμμα που ακολουθούμε, αλλά και παραβάσεις του προγράμματος για να συζητήσουμε προσωπικά θέματα που θέτει καθένας απο εμάς. Οι μετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν παρέες φιλικές, οικογενειακές, προσωπικές και καλλιτεχνικές.
Πως ξεκινά κανείς το χόμπι της φωτογραφίας; Τι θα συμβουλεύατε στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα με τη φωτογραφία ως χόμπι;
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανακουφίζεται απο κάθε καλλιτεχνικό ερεθισμό που συλλαμβάνει. Όταν λέμε ότι κάποιος έχει χόμπυ τη φωτογραφία, τη ζωγραφική ή άλλες οπτικές τέχνες, υποσυνείδητα παραδεχόμαστε ότι έχει περισσότερους οπτικούς ερεθισμούς που θέλει με κάποιο τρόπο να συλλάβει και να ζωγραφίσει ή να φωτογραφίσει. Να εκφραστεί μέσα απο την εικόνα. Στους νέους έχω να πω ότι βρίσκονται στη χρυσή εποχή της εικόνας. Να αγοράσουν μια φωτογραφική, να φωτογραφίσουν ότι τους αρέσει, να αρχειοθετούν τις φωτογραφίες τους, να ανεβάζουν στο διαδύκτιο, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αντιγράφουν όσους φωτογράφους θεωρούν σπουδαίους. Σήμερα το κόστος είναι μόνο η αγορά φωτογραφικής μηχανής. Ούτε φιλμ, ούτε εκτυπώσεις. Απλά διασκεδάστε το.
Ας πούμε ότι μερικοί ξεκινάνε τώρα με τη φωτογραφία. Είναι απαραίτητο να διαθέτουν κάποια ακριβή φωτογραφική μηχανή;
Ο Bresson, ένα πρωτοπόρος φωτογράφος του περασμένου αιώνα είχε πει χαρακτηριστικά: “Οι άνθρωποι έχουν τη ψευδαίσθηση ότι τη φωτογραφία τη βγάζει η φωτογραφική μηχανή. Η αλήθεια είναι ότι για να βγεί μια σωστή φωτογραφία δουλεύουν ο εγκέφαλος, η καρδιά, το μάτι και το χέρι για το τελικό κλικ”. Αν είσαι καλλιτέχνης, μπορείς να βγάλεις με κάθε φωτογραφική μηχανή καλλιτεχνική φωτογραφία. Σήμερα στην ψηφιακή εποχή, εγώ λέω στους μαθητές των σεμιναρίων, ότι αν έχουν μια απλή μηχανή επάνω απο δέκα megapixel, να μην αγοράσουν άλλες γιατί και με τις πιο απλές μπορούν να κάνουν θαυμάσιες λήψεις. Ακόμα και τα κινητά έχουν εξαιρετικές προδιαγραφές και τέλειες φωτογραφίες.
Και τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας;
Τα μελλοντικά σχέδια της Φωτογραφικής Ομάδας, είναι αυτή η όμορφη παρέα να μεγαλώνει. Να γνωρίζονται μεταξύ τους άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τη φωτογραφία. Να λύνουμε μαζί ερωτήματα γύρω απο τη τέχνη της φωτογραφίας. Να πίνουν όλοι μαζί έναν καφέ, να συνταξιδεύουν σε φωτογραφικές αναζητήσεις, να χαμογελούν ο ένας στον άλλο με εμπιστοσύνη μέσα στο δύσκολο κόσμο που ζούμε. Να εκθέτουμε όλοι μαζί στο φιλόξενο δημαρχιακό μέγαρο.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει που μπορεί να σας βρει;
Όσοι εναδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά της φωτογραφίας και όχι μόνο, μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με το δάσκαλο της φωτογραφίας Παντελή Γ. Μπαλή που μπορούν να τον βρουν στα τηλέφωνα 6972931198 – 2107708123, στο mail pantelisbalis@gmail.com καθώς επίσης και μέσω της σελίδας στο Facebook “Φωτογραφική Ομάδα Παπάγου – Χολαργού”
Ευχαριστώ πολύ που με φιλοξενήσατε στην εφημερίδα σας και είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο θελήσετε.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε εσάς και την φωτογραφική ομάδα.