Καρπούζι, το φρούτο του καλοκαιριού που μας δροσίζει.
Καλοκαίρι, καύσωνας ! Μια φέτα καρπούζι μπορεί να μας δροσίσει! Είναι το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, πηγή πολλών βιταμινών και γενικά πολλών ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών. Η υπερβολική κατανάλωσή του όμως, μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό λόγω της φυσικής ζάχαρης που περιέχει.
Το καρπούζι μας προσφέρει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Ακόμη περιέχει βιταμίνες Α και C καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, Β6 και φολικό οξύ.
Έχει αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες που είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό, καθώς και η βιοτίνη, το λυκοπένιο αλλά και η αργινίνη που περιέχει.
Μας προσφέρει πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες, μερικές από αυτές είναι:
-κατά του καρκίνου του προστάση, του εντέρου και κυρίως του ορθού,
-βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς,
-ενδείκνυται για καλύτερη όραση,
-βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού,
-επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης,
-βελτιώνει τη διάθεση,
-και τέλος είναι κατά της αρτηριακής πίεσης.
Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο ή με λευκό τυρί, αλλά και μαζί με ελιές. Ο συνδυασμός αυτών είναι ένα πλήρες δροσιστικό και απολαυστικό καλοκαιρινό γεύμα.
Συντηρήστε το στο ψυγείο ολόκληρο και όχι σε κομμάτια, καλύπτοντάς το με μεμβράνη συντήρησης τροφίμων. Ένα καλό καρπούζι έχει σφαιρικό συμμετρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ,ενώ πρέπει να υπάρχει ένα κίτρινο σημείο στο φλοιό, που δηλώνει την ωρίμανσή του στο έδαφος.
Απολαύστε τη δροσερή πλευρά του καλοκαιριού με … καρπούζι!