Μελιτζανοσαλάτα αλλιώτικη από τη Σμύρνη
Η Μελιτζανοσαλάτα είναι από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά σε κάθε τραπέζι. Μέχρι τώρα προσφέρουμε την πολίτικη ή την αγιορείτικη με την μελιτζάνα πολτοποιημένη ή κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια.
Σήμερα σας προτείνουμε μια διαφορετική εκδοχή που μας έστειλε η φίλη μας Μαρίκα με καταγωγή από τη Σμύρνη. Δοκιμάστε την
3-4 μεσαίες μελιτζάνες
6-7 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 συσκευασία (200 γρ.) Τυρί χαλούμι
1 ματσάκια ρόκα (θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα φύλλα)
Για τη σάλτσα ½ ποτήρι ελαιόλαδο ½ ματσάκι μαϊντανό 3 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Καθαρίστε τις μελιτζάνες και κόψτε σε λεπτές . Μουλιάστε τες σε αλατισμένο νερό.
Μετά από 30 λεπτά, πλύνετε τις μελιτζάνες που αφαιρέσατε από το νερό και στεγνώστε τις με μια χαρτοπετσέτα. Μετά απλώστε λάδι και στις δύο πλευρές με τη βοήθεια ενός πινέλου κουζίνας.
Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε σειρές σε ταψί, ρυθμίστε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν. Εάν θέλετε, μπορείτε να τις τηγανίσετε. Τηγανίστε το φέτες χαλούμι σε ένα τηγάνι τεφλόν χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσει και στις δύο πλευρές.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε χαλούμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα σε φέτες. Για να προετοιμάσετε τη σάλτσα ανακατεύετε σε ένα μπολ το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το θρυμματισμένο σκόρδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο και χτυπάτε με ένα πιρούνι. Απλώστε τα φύλλα ρόκας στο κάτω μέρος της πιατέλας σερβιρίσματος. Τοποθετήστε μια σειρά μελιτζάνας και μια σειρά από τυρί χαλούμι το ένα πάνω στο άλλο. Ρίχνουμε σάλτσα σε κάθε σειρά.
Σερβίρετε τη σαλάτα και καλή όρεξη…