Πάπια με πορτοκάλι
Η πάπια με πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή φαγητό που σας συστήνουμε γα το Κυριακάτικο τραπέζι. Το συνοδεύουμε με ένα ξηρό λευκό κρασί
Υλικά
1 πάπια, περίπου 2,5 κιλά κομμένη σε 8 κομμάτια
2 λίτρα χυμός πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη (λευκή)
3 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Βάζουμε τα κομμάτια πάπιας σε μία στρώση σε βαθύ ταψί ή γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τα 200 γρ. ζάχαρη και το δεντρολίβανο.
Περιχύνουμε με τα 2 λίτρα χυμό πορτοκάλι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει η πάπια (ελέγχουμε τρυπώντας 1 – 2 κομμάτια με το μαχαίρι -δεν πρέπει να είναι έντονα κόκκινη μέσα – δεν πειράζει αν είναι λίγο ροζέ) και να ροδίσει. Βγάζουμε την πάπια σε πιατέλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστή. Βάζουμε τα υγρά του ταψιού να κρυώσουν στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το λίπος που θα έχει ανέβει στην επιφάνεια και το πετάμε. Αδειάζουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα με λίγη από τη σάλτσα.Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.