Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Γυναίκες της πόλης μας!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα τα Γυναίκας 6 κυρίες της πόλης μας απαντούν στις ερωτήσεις της Ειρήνης Γαβαλά  και στέλνουν το δικό τους μήνυμα….
Νανά Παπαδογεωργάκη
Νανά Παπαδογεωργάκη

Νανά Παπαδογεωργάκη,Δικηγόρος Αθηνών,Διαπιστευμένη Διαμεσολάβητρια (ΥΔ, UK, USA),Πιστοποιημένη διαπραγματεύτρια

Πιστέψατε ποτέ πως το φύλο σας είναι ,ήταν ή  στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα σας;

Ως δικηγόρος , πιστεύω ότι το φύλο μας δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στα όνειρά μας. Η καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας είναι μια πρόκληση που ακόμα αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες. Ωστόσο, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προαγωγή της ισότητας των φύλων έχει καταφέρει να αλλάξει την στάση πολλών ανθρώπων στην κοινωνία.

Προσωπικά, ως γυναίκα, δεν έχω αισθανθεί ποτέ ότι το φύλο μου με έχει εμποδίσει στα όνειρά μου. Στην καριέρα μου ως δικηγόρος, έχω πετύχει πολλά και έχω βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Παρά ταύτα, πάντα έχω προσπαθήσει να ξεπεράσω αυτές τις προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πιστεύω ότι οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν τα όνειρά τους αν δουλέψουν σκληρά και αναζητήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχονται. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτοπεποίθηση και να πιστεύουμε στα όνειρά μας, ανεξάρτητα από το φύλο μας,

Έχει ουσιαστικά αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες;

Η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες έχει εξελιχθεί  αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένουν ακόμα προκλήσεις και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών έχει επιτρέψει σε πολλές γυναίκες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και επαγγελματικές ευκαιρίες, και να αναλάβουν πιο δυναμικούς ρόλους στην κοινωνία.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις, διακρίσεις, λεκτική και σωματική βία στο χώρο εργασίας, στην πολιτική και στην κοινωνία γενικότερα. Επιπλέον, η παρενόχληση και η σεξουαλική βία στην κοινωνία παραμένουν προβλήματα για τις γυναίκες, τα οποία απαιτούν αντιμετώπιση, εφόσον το τελευταίο διάστημα  έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας τέτοια περιστατικά.

Ποια γυναίκα αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;

Η Μισέλ Ομπάμα  (Michelle Obama) είναι μία γυναίκα που αποτελεί έμπνευση για μένα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που ένιωσα, τις πρώτες μέρες που ξεκίνησα να ξεφυλλίζω το βιβλίο της. Έχει ταπεινοφροσύνη και είναι πολύ δεμένη με τον σύζυγό της και την οικογένεια της..

Η Michelle Obama είναι μια από τις πιο γνωστές γυναίκες στο κόσμο και μια σημαντική φωνή για τα δικαιώματα των γυναικών, την εκπαίδευση, την υγεία και την ισότητα στην πρόσβαση σε ευκαιρίες. Ως σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της χώρας από το 2009 έως το 2017 και αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η απλότητα της, η αμεσότητα της και το ζωντανό χαμόγελό της.

Η Michelle Obama είναι επίσης δικηγόρος, συγγραφέας και έχει γράψει βιβλία για τη ζωή της και την εμπειρία της ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Με την προσωπικότητα και τον ακτιβισμό της, έχει εμπνεύσει πολλές γυναίκες παγκοσμίως, ενθαρρύνοντάς τες να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να παλέψουν για την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Έτσι, μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες σήμερα αλλά και για εμένα προσωπικά που παρακολουθώ τη διαδρομή της ακόμα και σήμερα.

 Υπάρχει κάποια φράση που αποτέλεσε για εσάς φάρο, πυξίδα ζωής;

Η ιστορική ατάκα: “After all, tomorrow is another day”, (Αύριο είναι μια άλλη καλύτερη μέρα), από την ταινία ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ,   είναι ίσως  η “φράση κλειδί” που με συντροφεύει σε όλες τις δυσκολίες που συναντώ στη ζωή μου, ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος. Πρακτικά σηματοδοτεί  το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας καινούριας. Είναι μία παρότρυνση στον εαυτό μας να μην το βάλουμε κάτω,  να πάρουμε κουράγιο να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση που τυχόν βιώνουμε και να μην χάνουμε το στόχο μας παρά τις δυσκολίες. Κάθε βήμα μας να είναι σταθερό και να οδηγεί μόνο  μπροστά.

Βάνα (Βασιλική) Ξένου
Βάνα (Βασιλική) Ξένου

Βάνα (Βασιλική) Ξένου,Καθηγήτρια Φυσικός,Παντρεμένη με τρία παιδιά, Πρόεδρος του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Χολαργού από το 2012(ΓΑΣΧ έτος ίδρυσης 1996, 7 αθλήματα, 1200 αθλητές, Πανελλήνιες, Βαλκανικές, Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες επιτυχίες)

Πιστέψατε ποτέ πως το φύλο σας είναι ,ήταν ή  στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα σας;

Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορεί το φύλο μου να επηρεάσει τα όνειρα μου, τους στόχους μου ή την στάση ζωής μου. Πάντα σκεφτόμουν και έπραττα ως άνθρωπος με θέλω και μπορώ.

Έχει ουσιαστικά αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες;

Η κοινωνία δεν είναι κάτι έξω από εμάς , κάτι ξέχωρο. Η κοινωνία είμαστε εμείς και όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται. Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά όσο αφορά την στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες, αλλά εξαρτάται και από εμάς τις ίδιες, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αλλαγή «στάσης» της κοινωνίας απέναντί μας.

Ποια γυναίκα αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;

Ως επιστήμονας θαυμάζω την Μαρία Κιουρί, την πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί , που σε εποχή που η επιστημονική κοινότητα ήταν πλήρως ανδροκρατούμενη, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, και η πρώτη που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ και μάλιστα δυο φορές, στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο.

 Υπάρχει κάποια φράση που αποτέλεσε για εσάς φάρο, πυξίδα ζωής;

«Ποτέ μην συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις ή είσαι ικανός να πετύχεις». Ο καθένας ορίζει την αξία του και τα όρια του, έχοντας βέβαια αυτογνωσία, ήθος, αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση και σεβασμό.

Ελένη Λάππα-Οικονόμου

α)Φιλόλογος, απόφοιτος κλασικού τμήματος φιλολογίας παν. Αθηνών με Λίαν Καλώς. Μετεκπαιδεύτηκα στη ΣΕΛΜΕ με Άριστα, Υπηρέτησα ευδοκίμως στη Μ.Ε. 30 χρόνια, μεταξύ άλλων στη  Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, στο Πειραματικό Σχολείο  Παν. Αθηνών και ως  Διευθύντρια σε Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών.

β)Συγγραφέας τριών βιβλίων Λογοτεχνίας, ( δύο μυθιστορημάτων: «Πλατεία Ambiorix», «Ισόβια σχέση» και μιας Συλλογής Διηγημάτων: «Εντολή Άνωθεν» ), καθώς και άλλων διηγημάτων δημοσιευμένων, μελέτης δημοσιευμένης, κριτικών λογοτεχνίας και ποικίλων δοκιμίων.

Γ)Υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, λέσχης ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του δήμου μας επί 17 χρόνια, πρωτοπορώντας στον χώρο της Λογοτεχνίας στον δήμο μας. Εθελοντική η προσφορά μου.

   Πιστέψατε ποτέ πως το φύλο σας είναι ,ήταν ή  στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα σας;

Είχα την τύχη, ή μάλλον την ευλογία, να μεγαλώσω σε οικογένεια που οι γονείς μου ήταν απόλυτα ισότιμοι. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν μετά από συζήτηση με απόλυτο σεβασμό ο ένας στην προσωπικότητα του άλλου. Η αξία του ατόμου ως προς το ήθος, τη μόρφωση, τις ηθικές αρχές καθόριζαν  τη συμπεριφορά τους και στη  κοινωνία. Αυτές οι αρχές με ακολουθούσαν σε όλη μου τη ζωή, την επαγγελματική και την κοινωνική.

Στο Γυμνάσιο και στο Πανεπιστήμιο στο άλλο φύλο έβλεπα μόνο τις βιολογικές διαφορές  και τους ξεχώριζα μόνο από το ήθος, το χαρακτήρα  και τις επιδόσεις τους. Ποτέ δεν ένιωσα να υστερώ απέναντί τους. Αντίθετα, οι επιδόσεις μου μού έδιναν μερικές φορές ένα αίσθημα υπεροχής.

Όσο για το επάγγελμα της καθηγήτριας δεν διέκρινα φανερό, τουλάχιστον, ανταγωνισμό από άνδρες συναδέλφους λόγω φύλου, έτοιμους να υποβαθμίσουν και να υποσκελίσουν τις γυναίκες συναδέλφους τους, για να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση στην ιεραρχία. Αντίθετα, κάποιες από ημάς εύρισκαν άλλοθι για την ανεπάρκειά τους την πολυδιαφημιζόμενη  ανισότητα. Ίσως, βέβαια, να υπήρξαν και ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις που τις δικαίωναν, αλλά δεν ήταν ο κανόνας. Όπως π.χ. δεν μπορώ να ξεχάσω συναδέλφους άρρενες σε μεικτό Γυμνάσιο που  αρνούνταν να ορίσουμε σημαιοφόρο την καλύτερη μαθήτρια, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, με αστήρικτες, αν όχι γελοίες, δικαιολογίες. Προφανώς αδικαιολόγητα κατάλοιπα μιας άλλης εποχής.

Όσο για την οικογένειά μου, η σχέση μου με τον άνδρα μου βασίζεται στην αγάπη, την αλληλοεκτίμηση, τον αλληλοσεβασμό και τα κοινά ιδανικά. Ουδέποτε προέκυψε θέμα  διαφοροποίησης λόγω φύλου και, αν υπήρξαν κάποιες υποχωρήσεις εκατέρωθεν στην επίτευξη ορισμένων επαγγελματικών στόχων, ήταν συνειδητά θέμα επιλογής, χάριν των παιδιών και της ισορροπίας στην οικογένεια.  Προσωπικά δεν μετανιώνω γι’ αυτές, γιατί ουδέποτε τις είδα ως θυσία αλλά ως  επιβεβλημένη ανάγκη. Αντίθετα είμαι ευχαριστημένη και περήφανη με το αποτέλεσμα

Έχει ουσιαστικά αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες;

Μεγάλωσα σε επαρχία, όπου η γυναίκα είχε περιορισμούς που της  επέβαλε η κοινωνία με διάφορους τρόπους στερώντας της την ελευθερία δράσης. Η λεγόμενη Κοινή Γνώμη πολλές φορές υπήρξε τροχοπέδη σε άτομα αδύναμα, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούν όλες τις ικανότητες και να περιορίζονται επαγγελματικά και κοινωνικά. Επίσης το Καφενείο υπήρξε το άντρο της αντρικής κυριαρχίας, με τη γυναίκα να παραμένει σπίτι και να συνεχίζει τις ατέλειωτες υποχρεώσεις της σ’ αυτό μετά τις αγροτικές ασχολίες, ενώ ο άντρας-πασάς να απολαμβάνει την ξεκούραση και την κοινωνική συναναστροφή.

Ασφαλώς, βέβαια, από τότε έχει αλλάξει  η στάση της κοινωνίας. Η γυναίκα μπορεί να σπουδάσει ακόμη και σε σχολές που θεωρούνταν καθαρά αντρικές και να εργαστεί σε αντίστοιχες θέσεις, να φύγει μακριά από την οικογένειά της και να έχει την ευθύνη της ζωής της, να δημιουργεί τις σχέσεις που θέλει, χωρίς να υφίσταται έλεγχο και κατακραυγή, να διασκεδάζει, χωρίς να επισύρει ψόγο, να μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή, να καταλαμβάνει υψηλές θέσεις,- κραυγαλέο παράδειγμα αυτό της Ελληνίδας Προέδρου Δημοκρατίας, – και να τιμά αυτές τις θέσεις.

Ασφαλώς όμως  εξακολουθούν να υφίστανται κατάλοιπα από το παρελθόν με άτομα  που υποτιμούν τη γυναίκα, την εξευτελίζουν και την εκμεταλλεύονται. Είναι ίσως οι εξαιρέσεις, πρέπει όμως κι αυτές να εξαλειφθούν, με αυστηροποίηση της νομοθεσίας ή να προληφθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση στη μικρή ηλικία. Νομίζω πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα που θα ηγηθούν σε ανάλογες κινητοποιήσεις.

Και να μην ξεχνάμε, βέβαια, αυτά που συμβαίνουν εναντίον των γυναικών σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως τον Ιράν και το Αφγανιστάν με θυσίες γυναικών στο βωμό της αναγνώρισης  της αξίας τους ως ισότιμα με τους άνδρες άτομα.

Ποια γυναίκα αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;

α)Η μητέρα μου υπήρξε και η έμπνευσή μου στο ξεκίνημα της ζωής μου. Δασκάλα η ίδια, με συνείδηση της αποστολής της, δυναμική, αφοσιωμένη στη δουλειά της και την  οικογένειά της, με «τα μάτια πάντα ανοιχτά και άγρυπνα», εργατική, δημιουργική, πιστεύοντας στην ισότητα, με βοήθησε να  δω την ορθή όψη της ζωής, αποφεύγοντας στραβοτιμονιές και με έμαθε να αγωνίζομαι. «Να διεκδικείς τα δικαιώματά σου», ήταν μια επαναλαμβανόμενη συμβουλή.

β) Μια άλλη γυναίκα που με εντυπωσίασε και θαύμασα  στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ήταν η Λίνα Τσαλδάρη, η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός που έτυχε να γνωρίσω από κοντά στην πόλη μας και να θαυμάσω τις ικανότητές της, τον δυναμισμό της, την ακτινοβολία  ακόμη και το παράστημά της.

γ) Όταν στην πρώτη Γυμνασίου διάβασα της Πηνελόπης Δέλτα το βιβλίο «Ο Μάγκας» συνειδητοποίησα ότι μπορεί και μια γυναίκα να γράφει πολύ καλά βιβλία, σαν κι αυτά που έγραφαν άνδρες ομότεχνοί της, όπως μέχρι τότε είχα διαβάσει. Αργότερα βέβαια η Γαλλίδα διανοούμενη Σιμόν ντε Μποβουάρ με το βιβλίο της «Το Δεύτερο φύλο» υπήρξε ένας σταθμός.,

Υπάρχει κάποια φράση που αποτέλεσε για εσάς φάρο, πυξίδα ζωής;

Το αρχαίο γνωμικό « Το θέλειν εστί δύνασθαι» ήταν η πυξίδα μου στα πρώτα νεανικά μου χρόνια. Η δύναμη της θέλησης με βοήθησε πολλές φορές να μη λυγίσω και να συνεχίσω κάθε φορά τον αγώνα μου.

Ιωάννα Πετρίδου, Ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Monogram

Πιστέψατε ποτέ πως το φύλο σας είναι ,ήταν ή  στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα σας;

Θα έλεγα μάλλον το αντίθετο. Πολλές φορές η πολυπλοκότητα του γυναικείου μυαλού και η πολυδιάστατη φύση μας είναι ένα τεράστιο εφόδιο δημιουργικότητας και συντελεί θετικά στην επίτευξη των στόχων μας.

   Έχει ουσιαστικά αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες;

Αυτή είναι μια πάρα πολύ γενική ερώτηση με πολλαπλές απαντήσεις. Φυσικά και έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα αλλά όχι και σε όλο τον κόσμο. Μπορεί θεωρητικά να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες πλέον για τις γυναίκες αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο όπου η γυναίκα δεν θεωρείται το αδύναμο φύλο. Παρόλα αυτά βρίσκω εξαιρετικά παρήγορο ότι για παράδειγμα το ποσοστό γυναικείας συμμετοχής στην Βουλή ανεβαίνει κάθε φορά και περισσότερο.

  Ποια γυναίκα αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;

Σαν απάντηση θα χρησιμοποιήσω το κομμάτι ενός άρθρου που διάβασα πρόσφατα , το οποίο και απόλυτα με αντιπροσωπεύει «Η Ελληνίδα που διεκδίκησε τις ρίζες και μίλησε ανοιχτά στην Ελλάδα για τον φεμινισμό. Ήταν πιο γυναίκα και πιο άντρας από όλους μας και σε συνεντεύξεις της έλεγε πάντα πως είναι μια «αδάμαστη τρελή που δεν μπορεί να ζει με πρέπει». Ξεκίνησε ως ηθοποιός όμως έγινε πολλά άλλα μετά, ακτιβίστρια, μαχήτρια κατά της Χούντας, celebrity των Καννών, πολιτικός αλλά και πρέσβειρα της Ελλάδας. Είναι γεγονός πως η χώρα μας αλλά και οι γυναίκες αυτής χρωστάνε ένα μεγάλο μερίδιο της απελευθέρωσης τους στην Μελίνα Μερκούρη που έδωσε το έναυσμα σε πολλές γυναίκες, ούσα η πρώτη γυναίκα Υπουργός στην Ελλάδα, να κατακτήσουν ισχυρές θέσεις.»

Υπάρχει κάποια φράση που αποτέλεσε για εσάς φάρο, πυξίδα ζωής;

Από το πασίγνωστο ποίημα του Κιπλινγκ «Αν μπορείς την καταιγίδα να μην χάνεις την ελπίδα κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όσους σε έχουν αδικήσει…Θα είσαι άνθρωπος σπουδαίος και όλη η γη θα είναι δική σου».

Σοφία Μαντουβάλου, Συγγραφέας

 Πιστέψατε ποτέ πως το φύλο σας είναι ,ήταν ή  στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα σας;

Όταν ο μπαμπάς μου στις 26 Οκτωβρίου του 1949 επέστρεψε από το μαιευτήριο σφυρίζοντας από χαρά και ανακοίνωσε στη γιαγιά μου ότι γεννήθηκε κορίτσι, εκείνη τον ρώτησε προς τι το σφύριγμα. Για πολλά χρόνια το γυναικείο φύλο μου  διαμόρφωνε μέσα από την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία  , την εικόνα που είχα για τον εαυτό μου . Μεγαλώνοντας σε μία εποχή με έντονες φεμινιστικές διεκδικήσεις η εικόνα αυτή άλλαζε με το χρόνο ανοίγοντας την πίστη στον εαυτό μου και τον δρόμο  για τα όνειρά μου

  Έχει ουσιαστικά αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες;

Στον δυτικό κόσμο έχει σημειωθεί  μία πρόοδος αλλά η ανισότητα των φύλων εξακολουθεί να υπάρχει σε  κάθε κοινωνική έκφανση γιατί είναι βαθιά ριζωμένη και στα δύο φύλα. Μπορεί οι νόμοι να ενισχύουν την ισότητα των φύλων αλλά η κοινωνική πρακτική υπολείπεται .Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενέχουν ακόμα στοιχεία εξουσίας και υποταγής Τα  σύμβολα,  και οι εικόνες μέσω της γλώσσας, της ιδεολογίας, των ρούχων και των ΜΜΕ ακόμα εκφράζουν και ενισχύουν τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Η κακοποίηση, οι βιασμοί ,οι γυναικοκτονίες , η ανισότητα στην εργασία , στη συμμετοχή στα κοινά , είναι δείγματα μη ουσιαστικής αλλαγής. Για να αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες πρέπει και η στάση των γυναικών απέναντι στον εαυτό τους επίσης να αλλάξει.

Ποια γυναίκα αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;

Η έμπνευσή μου δεν περιορίζεται σε ένα πρόσωπο. Η εικόνα ενός  ψηφιδωτού από γυναίκες με βοήθησε ασυνείδητα να κτίσω τον προσωπικό μύθο που χρειάζομαι για να στηρίξω την οντότητά μου. Για να δημιουργήσω έναν εαυτό που εκφράζεται μέσα από ιστορίες και παραμύθια για να αποκτήσω ένα διορατικό μάτι στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και να μπορώ να κλείνω στα βιβλία μου τα όνειρά μου για έναν καλύτερο κόσμο χρειάστηκαν πολλοί μύθοι , πολλές ιστορίες και κατορθώματα γραμμένα με τη ζωή ή στη ζωή άλλων ανθρώπων. Οφείλω ένα ανεξόφλητο δάνειο σε όλες της ποιήτριες , συγγραφείς ,φιλοσόφους, ηθοποιούς , ψυχολόγους αλλά και απλές γυναίκες που με βοήθησαν να κτίσω τον εαυτό μου μέσα από τη συνομιλία μου με το έργο τους ή τις πράξεις τους.

Υπάρχει κάποια φράση που αποτέλεσε για εσάς φάρο, πυξίδα ζωής;

Το αρχαιοελληνικό ρητό ‘’Παν μέτρον άριστον’’  επειδή πιστεύω πως όλα τα δεινά που υφίσταται  άνθρωπος οφείλονται στην υπερβολή ή στην έλλειψη μέτρου που έχουμε ατομικά ή συλλογικά.

Αννα Πάνη, Ιδρύτρια του Λειριον

Πιστέψατε ποτέ πως το φύλο σας είναι ,ήταν ή  στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα σας;

Νιώθω ευλογημένη που γεννήθηκα γυναίκα. Είναι ένα μεγάλο δώρο για να υπάρχεις, να κυοφορείς ,να γεννήσεις ζωή. Δεν πίστεψα ποτέ ότι το να είσαι γυναίκα είναι εμπόδιο ή μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα μου. Αντιθέτως. Μου έδωσε μεγάλη δύναμη να τολμήσω και να πραγματοποιήσω αρκετά.

Έχει ουσιαστικά αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες;

Η στάση της δικής μας κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά παρ’ολο που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνουν προσπάθειες. Κουβαλάμε μια νοοτροπία η οποία θα είναι δύσκολο να αλλάξει και για αυτό την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι μητέρες. Για να ξεκινήσει μια ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται να βρούμε την δύναμη να ξανά τοποθετηθούμε με απόλυτο σεβασμό στην δική μας υπέροχη ύπαρξη. Για αιώνες οι κοινωνίες είναι χωρισμένες σε άντρες και γυναίκες με όλα επακόλουθα. Αν από δω και πέρα  καταφέρουμε να κατανοήσουμε ότι όλοι  είμαστε μέλη ενός συνόλου και συνοδοιπόροι ενός ταξιδιού που λέγεται ζωή ίσως πετύχουμε κάτι.

Ποια γυναίκα αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;

Η γυναίκα που αποτέλεσε έμπνευση για μένα και συνεχίζει και αποτελεί είναι η μητέρα μου, η Ελπινίκη. Η παιδεία μου, αυτό που είμαι, ο τρόπος που σκέφτομαι, ο τρόπος που αγαπάω και κυρίως ο τρόπος που πράττω είναι οι αξίες που έχω κληρωνομίσει από την μητέρα μου. Είναι μια σπουδαία γυναίκα, μια πανέμορφη γυναίκα μέσα – έξω, αληθινή, ευγενική, πολεμίστρια. Νιώθω ότι δεν μου φτάνει αυτή η ζωή για να φτάσω το επίπεδο της ψυχής της.

 Υπάρχει κάποια φράση που αποτέλεσε για εσάς φάρο, πυξίδα ζωής;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου η << μπέσα >> και ο << λόγος >> είναι η μόνη περιουσία που επιβάλλεται να έχεις. Η φράση << Αν δώσεις τον λόγο σου και πεθαμένος πρέπει να σηκωθείς >> είναι η πυξίδα της ζωής μου.

Με δυσκόλεψαν αρκετά στην συνύπαρξη διότι το αξιακό σύστημα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά πλέον νιώθω ευλογημένη που δεν έκανα εκπτώσεις.