Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Εσύ πως θα βοηθήσεις;
Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα- Μαρία
Εκπαιδευτικός
Όλο και περισσότερο σήμερα αυξάνονται τα κρούσματα γιατην κακοποίηση αλλά και εξαφάνιση ηλικιωμένων, οι οποίοιείτε είχαν θέματα υγείας, είτε δεν είχαν την προσοχή που τουςάρμοζε. Με αφορμή τα γεγονότα αυτά που συνεχώςπροβάλλονται στα Μ.Μ.Ε αλλά και αυτά που βλέπω ναγίνονται γύρω μου, δηλαδή να παραγκωνίζονται οι ανάγκες τηςτρίτης ηλικίας και οι παροχές αυτής αποφάσισα να μην είμαιστην ομάδα αυτών των ατόμων και να γίνω έμμεσα η φωνή τους. Σύμφωνα με τονΟΗΕ το 1990 καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας η 1η Οκτωβρίου.Προς διευκρίνιση στην Τρίτη Ηλικία, θεωρούνται τα άτομα που βρίσκονται στηνύστερη, ηλικιακή και βιολογική περίοδο, κατά την οποία οι δυνάμεις του εξασθενούνκαι η ιδέα του επικείμενου θανάτου δημιουργεί μια δυσάρεστη ψυχολογικήκατάσταση σ’ αυτόν, όσο ψυχικό σθένος και αν διαθέτει.
Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν ν’ αναφερθούν κάποια από τα προβλήματα τωνατόμων της Τρίτης Ηλικίας, σχετικά με τον βιολογικό τομέα, τον ψυχολογικό αλλάκαι τον οικονομικό σαφώς, αφού ταλανίζει ιδιαίτερα του ηλικιωμένους στηνσημερινή εποχή. Σχετικά λοιπόν με τον πρώτο τομέα τα άτομα αυτά νιώθουν ότιεξασθενούν οι δυνάμεις τους, ελαττώνονται οι αισθήσεις τους και αποκτούν κινητικάπροβλήματα, με αποτέλεσμα να νιώθουν βάρος είτε για τον/την σύντροφο τους είτεγια την οικογένεια τους. Στον δεύτερο τομέα εντάσσονται τα στοιχεία της ψυχικήςκούρασης και απομόνωσης, τα άτομα αυτά αισθάνονται παραγκωνισμένα καιεπικρίνουν τους νέους χαρακτηρίζοντας τους ως «επιπόλαιους» και «αχάριστους».Τέλος, στον οικονομικό τομέα τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας νιώθουν οικονομικήανασφάλεια, καθώς έχουν λίγα χρήματα προς διαχείριση αλλά και φόβο για μη τυχόνοικονομική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας τόσο των ίδιων όσο και των παιδιώντους, αφού όλο και περισσότερο αυξάνεται το φαινόμενο της επιστροφής στηνεκτεταμένη μορφή οικογένειας.
Συνέπειες, όλων αυτών αλλά κυρίως της απαξιωτικής αντιμετώπισης τωνηλικιωμένων στη σύγχρονη εποχή είναι η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, αλλά καιτο υπαρξιακό άγχος. Ο φόβος για την μοναξιά, το θάνατο αλλά και η μελαγχολία γιατην απώλεια και το άγνωστο. Σημαντική είναι η έξαρση κρουσμάτων εξαφάνισηςηλικιωμένων, κακομεταχείρισης αλλά και εκμετάλλευσης αυτών. Ακόμη, σπουδαίαείναι και η απομάκρυνση τους από το κοινωνικό – πολιτικό γίγνεσθαι και ηαπομόνωση τους.
Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στηναντιμετώπιση αυτού του ζητήματος αλλά και στην κινητοποίηση τόσο της κοινωνίαςκαι των νέων όσο και των ίδιων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η παροχήκοινωνικής προστασίας, ασφάλειας και περίθαλψης από την πολιτεία είναι έναςσημαντικός παράγοντας που θα βοηθούσε τους ηλικιωμένους να νιώσουν ενεργάμέλη της κοινωνίας και όχι βαρίδια αυτής. Η πολιτεία, καλό θα ήταν να ενθαρρύνειτους ηλικιωμένους για συμμετοχή σε αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες,ακόμη και στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εκσυγχρονισμό με τιςανάγκες της σημερινής κοινωνίας.
Βέβαια, σημαντική είναι η ύπαρξη χώρων διοργάνωσης εκδηλώσεων σε ιδρύματαγια ηλικιωμένους (Κ.Α.Π.Η) με στόχο τη δημιουργική εκμετάλλευση του ελεύθερουχρόνου τους, την ψυχαγωγία αλλά και την βελτίωση του τρόπου ζωής τους και τηςκαθημερινότητας τους και όχι ο υποβιβασμός αυτών. Τέλος, ενεργό ρόλο στηναντιμετώπιση των ζητημάτων της Τρίτης Ηλικίας έχουν και τα Μ.Μ.Ε με τηνπροβολή των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ηλικίας αλλά και των προβλημάτων που οιάνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Ας μην ξεχνάμε πως από αυτούς τους ανθρώπους προερχόμαστε και σε αυτή τηνθέση θα έρθουμε κι εμείς, ας τους φερθούμε λοιπόν έτσι όπως τους αρμόζει….
Με ΣΕΒΑΣΜΟ
ΠΗΓΕ
Νικόλαος Μινόπετρος, Φιλόλογος
Αρχείο της ΕΡT