Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σήμερα. Σας παρουσιάζουμε το Δέλτα του Έβρου.
H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου . Με την ευκαιρία της εκδρομής που διοργανώνουμε στην Θράκη, σας παρουσιάζουμε το Δέλτα του Έβρου το οποίο έχουμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σε απόσταση 20 περίπου χιλ. από την Αλεξανδρούπολη στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει σε έκταση 200 χιλιάδων στρεμμάτων, ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα. Στον υδροβιότοπο του Δέλτα έχουν καταγραφεί 316 είδη πτηνών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται πολλά υδρόβια και παρυδάτια είδη όπως αρπακτικά, χήνες, πάπιες, ερωδιοί, πελεκάνοι, φλαμίνγκο, κύκνοι. Ανάμεσά τους και πολλά σπάνια είδη όπως η νανόχηνα, η λεπτομύτα και ο στικταετός.
Αιώνες τώρα το Δέλτα του ποταμού Έβρου αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας μεταναστευτικό σταθμό στο μακρινό ταξίδι των παρυδάτιων πουλιών από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική και πάλι πίσω. Επίσης αποτελεί και σημαντικό τόπο διαχείμασης για αμέτρητα υδρόβια που αναζητούν στις υγρές του εκτάσεις ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης. Εδώ που σμίγουν τα όρια της ασιατικής και ευρωπαϊκής πανίδας το «δελταϊκό» τοπίο συνθέτει ένα μωσαϊκό βιοτόπων που διαβαθμίζεται από το γλυκό νερό του ποταμού ως το αλμυρό της θάλασσας.
Ο υγρότοπος του Δέλτα με τα παραποτάμια δάση, τα υγρά λιβάδια, τους καλαμιώνες, τις λιμνοθάλασσες και άλλους βιότοπους συνθέτουν ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη. Η σπάνια και πλούσια βιοποικιλότητά του το εντάσσει στους διεθνούς σημασίας υγρότοπους.
Comments (1)
Καλησπέρα, είμαι κλειδαράς γλυφάδας, και θα ήθελα να σας πω ότι όντος είναι πολύ μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα αλλά να ξέρετε ότι οφείλεται στο ΕΛΚΕΘΕ που φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζεται αλλά ότι έχει να κάνει με Θάλασσα ή υγρό τόπους είναι ο Κύριος συντονιστής όλων των Ευρωπαϊκών έργων. Εγώ τους γνώρισα τυχαία μετά απο μια επίσκευη του παιδιού μου σε ‘ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουν εντελώς δωρεάν.