Στο Redmond της Ολλανδίας πήγε το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού
Η τρίτη συνάντηση των συμμετεχόντων καθηγητών και μαθητών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+: «Stop Climate Change – Together Europe Achieves More» πραγματοποιήθηκε στις 12-18 Μάϊου 2019 στο Roermond της Ολλανδίας.
Στην όμορφη πόλη της Λιμβουργίας μετέβη αντιπροσωπεία του 1ου Γυμνασίου Χολαργού αποτελούμενη από την συντονίστρια του προγράμματος κ. Χριστίνα Μπράβου, τον διευθυντή του σχολείου, κ. Σωτήρη Πάντο, την καθηγήτρια Φυσικής κ. Νεκταρία Λέκκα, καθώς και τους μαθητές Όλγα Σερεμετάκη, Βάλια Σπηλιοπούλου, Ιακωβίνα Κούρκουλου και Ορφέα Κοτσάφτη. Οι καθηγητές διέμειναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ενώ οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Ολλανδών μαθητών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι καθηγητές και οι μαθητές, τόσο του ελληνικού σχολείου όσο και των υπολοίπων ευρωπαϊκών που μετέχουν στο πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σχετικές με την κλιματική αλλαγή. Στη συνάντηση αυτή, το ενδιαφέρον στράφηκε στο ζήτημα του νερού, αφού όχι μόνο η περιοχή που βρίσκεται το σχολείο, αλλά και όλη η χώρα έχει να επιδείξει σημαντικά κατασκευαστικά έργα και τεχνητά φράγματα, καθώς ένα μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Έτσι, οι μαθητές από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία, την Πολωνία, την Κροατία και τη Λιθουανία επισκέφτηκαν το ολλανδικό σχολείο BC Broekhin και περιηγήθηκαν στους χώρους του. Εκεί, παρακολούθησαν μαθήματα στα αγγλικά για το κλίμα και τις αλλαγές του που είχαν ετοιμάσει καθηγητές από τις χώρες – εταίρους. Το μάθημα που παρέδωσε η κ. Λέκκα αφορούσε τον καιρό και το κλίμα. Επίσης, Ολλανδοί καθηγητές μίλησαν για την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και για τη δομή της πρωτεύουσας την Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, που οφείλεται σε αποξήρανση λιμνών, αλλά και στην κατασκευή τεχνητών καναλιών.
Ακόμη, μαθητές και καθηγητές είδαν από κοντά τα εντυπωσιακά φράγματα στην περιοχή του δέλτα των ποταμών Ρήνου, Meuse και Scheldt, που κατασκευάστηκαν στα μέσα του περασμένου αιώνα, προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή και το κοντινό λιμάνι του Ρότερνταμ από τις πλημμύρες. Περπάτησαν στην περιοχή των τεχνητών φραγμάτων, που προστατεύουν την πόλη του Roermond, βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής, που στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των γύρω ποταμών.
Οι επισκέπτες καθηγητές και μαθητές από τις πέντε χώρες εταίρους είχαν, ακόμη, την ευκαιρία να γνωρίσουν την ήσυχη πόλη του Roermond, στις όχθες του ποταμού Roer, με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Χριστοφόρου και να επισκεφτούν το Άμστερνταμ, την εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Ολλανδίας, όπου και ξεναγήθηκαν.
Τόσο οι Έλληνες καθηγητές όσο και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των σχολείων στην Ολλανδία και θαύμασαν τις υποδομές και την οργάνωσή τους, ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής και τη νοοτροπία των κατοίκων. Τέλος, είχαν τον χρόνο να συναναστραφούν με τους ευρωπαίους εταίρους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να περάσουν ευχάριστες στιγμές μαζί.