Τέσσερις αλλαγές στο πρόσωπο που δείχνουν πρόβλημα υγείας

Οι αλλαγές στο πρόσωπο καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικές, σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιου σοβαρού ιατρικού προβλήματος.

Οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια ή οι εξάρσεις ακμής σε συνδυασμό με υπερβολική τριχοφυΐα χρήζουν διερεύνησης.

Τα φρύδια που λεπταίνουν και τα κόκκινα σημάδια στα μάγουλα μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη προβλήματος υγείας.

Η Δρ Σούζαν Τέιλορ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Πέρελμαν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγεί πώς συνδέονται οι αλλαγές στο πρόσωπο με τα προβλήματα υγείας:

Λεπτά φρύδια και πρόβλημα στον θυρεοειδή

Καθώς μεγαλώνετε, τα μαλλιά γενικά γίνονται πιο λεπτά και ξηρά και η απώλεια τριχών αποτελεί κοινή κατάσταση. Τα αραιά και λεπτά φρύδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής αποτρίχωσης, είναι όμως πιθανό να αποτελούν σημάδι ότι ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, πάσχετε δηλαδή από υποθυρεοειδισμό.

«Θα πρέπει να αναζητήσετε άλλα συμπτώματα», δηλώνει η Δρ. Τέιλορ. «Για παράδειγμα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό αισθάνονται κούραση και ατονία. Μπορεί επίσης να κρυώνετε. Το δέρμα σας μπορεί να είναι πολύ ξηρό και να ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα».

Εάν έχετε όλα ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η ακμή μπορεί να υποδεικνύουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το λεγόμενο χνούδι στο πρόσωπο, μπορεί να είναι κληρονομικό, ενώ η ακμή είναι κοινή στην εφηβεία αλλά και σε ανθρώπους με έντονο στρες.

Μπορεί όμως να προκληθεί από ανισορροπία ορμονών. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι οι διαταραχές του κύκλου και η αύξηση των «ανδρικών ορμονών» στη γυναίκα, όπως της τεστοστερόνης.

Αν και η αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, φαίνεται ότι η διαταραχή στην απελευθέρωση κάποιων ορμονών διαταράσσει και τη λειτουργία των ωοθηκών. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Εάν έχετε τα συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε παθολόγο ή γυναικολόγο.

Κόκκινα σημάδια στα μάγουλα και Λύκος

Το κοκκίνισμα στα μάγουλα μπορεί να προκληθεί από αμηχανία, άγχος, αλκοόλ ή πικάντικες τροφές. Στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να εκδηλώνεται στην εμμηνόπαυση, συνήθως μεταξύ 45 και 55. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε αν τα μάγουλά σας ή το πηγούνι σας κοκκινίζουν.

Εάν το φαινόμενο εντείνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πιθανό να πάσχετε από Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, μια χρόνια πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο αυτοάνοσης αιτιολογίας που απαντάται κυρίως σε νεαρές γυναίκες. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, υπάρχει όμως μια διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, το οποίο ενώ κανονικά προστατεύει τον οργανισμό από τους βλαβερούς παράγοντες, στην περίπτωση του Ερυθηματώδους Λύκου παράγει αυτοαντισώματα, δηλαδή ουσίες, που στρέφονται εναντίον του ίδιου του οργανισμού. Οι ουσίες αυτές κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν διαταραχή στα διάφορα όργανα.

Σύμφωνα με την Τέιλορ, άλλα συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, η κούραση, η τριχόπτωση, οι πονοκέφαλοι κλπ., συχνά όμως μπορεί να εκδηλώνεται μόνο με κοκκινίλα στο πρόσωπο. Αν το κοκκίνισμα δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε γιατρό.

Μαύροι κύκλοι και αυτοάνοσες διαταραχές

Οι μαύροι κύκλοι αποδίδονται συνήθως στην έλλειψη ύπνου και θεωρούνται περισσότερο πρόβλημα αισθητικής φύσης, μπορεί όμως να οφείλονται σε κάποια αυτοάνοση πάθηση. Είναι επίσης πιθανό να προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή να είναι σύμπτωμα χρόνιων αλλεργιών που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των ματιών.

Η ερυθρότητα και οι σκουρόχρωμες κηλίδες γύρω από τα μάτια, μπορεί επίσης να είναι σημάδι δερματομυοσίτιδας, μιας σπάνιας αυτοάνοσης πάθησης που προκαλεί μυϊκούς πόνους, αδυναμία, κόπωση και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι πάσχετε από την πάθηση, θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, εξετάσεις αίματος και βιοψία μυών ή δέρματος.