Χριστούγεννα και νόσος Alzheimer.Συμβουλές από τον νευρολόγο Λυκούργο Καρτσακλή.

Χριστούγεννα και νόσος Alzheimer
Χριστούγεννα και νόσος Alzheimer
Λυκούργος Καρτσακλής
Λυκούργος Καρτσακλής
Χριστούγεννα και νόσος Alzheimer.
Καθώς οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν, όλοι έχουν την ελπίδα για ξεκούραστες στιγμές κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα. Η αγαπημένη και, όσο περνούν τα χρόνια και αλλάζουν οι συνθήκες, όχι δεδομένη συνάθροιση οικείων προσώπων, όμως, για τους φροντιστές/περιθάλποντες ασθενών με άνοια αποτελεί μία σημαντική πρόκληση και αιτία άγχους. Χρειάζεται οργάνωση και διάθεση για προσαρμογή. Κάποιες γενικές συμβουλές πιθανώς θα βοηθήσουν:
  • Έχετε ρεαλιστικούς στόχους, προγραμματίστε από πριν πώς οι μέρες των γιορτών θα είναι ξεχωριστές και συγχρόνως ξεκούραστες. Συνειδητοποιήστε ότι δεν είναι ανάγκη να παραστείτε σε κάθε εκδήλωση που καλείσθε ή σε κάθε δραστηριότητα στην οποία επιδοθήκατε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Χριστουγεννιάτικες συνήθειες και διακόσμηση μπορούν να αποτελέσουν υπέροχο τρόπο να περάσετε χρόνο μαζί με αγαπημένα πρόσωπα. Προτιμήστε απλή διακόσμηση, αποφύγετε κεριά, φωτάκια που αναβοσβήνουν έντονα, καλώδια στα περάσματα των ανοϊκών ασθενών μέσα στο σπίτι.
  • Εφαρμόστε παλιά απλά έθιμα, θρησκευτικές συνήθειες, ο ανοϊκός ασθενής πιθανώς θα χαρεί να ακούσει κάλαντα ή να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία.
  • Συμπεριλάβετε το αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από Άνοια σε δραστηριότητες και προετοιμασίες, π.χ. το στρώσιμο του εορταστικού τραπεζιού, προετοιμασία σαλάτας/φαγητού, τραγουδήστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, δείτε μαζί χριστουγεννιάτικες ταινίες, ξεφυλλίστε φωτογραφικά άλμπουμ, ανοίξτε κιβώτια αναμνήσεων, παίξτε ‘πάρτα-όλα’. Όλων των γενεών τα άτομα μπορούν να απολαύσουν αυτές τις στιγμές.
  • Σε περίπτωση που το σπίτι είναι γεμάτο κόσμο, προκαθορίστε τη θέση στο τραπέζι όπου θα καθίσει ο ανοϊκός ασθενής, καθώς και ένα ιδιαίτερο δωμάτιο όπου θα μπορεί να αποσυρθεί και να νιώσει πιο άνετα, αν χρειαστεί.
  • Προσαρμόστε οικογενειακές παραδόσεις. Για παράδειγμα, το δείπνο της Παραμονής, σε περίπτωση που πιστεύετε ότι αναστατώνει πλέον το νυκτερινό ύπνο του ασθενούς, μπορεί κάλλιστα να γίνει γεύμα Ανήμερα ή να εισάγετε το θεσμό του ‘brunch’ των Χριστουγέννων, που θα μπορούσε να εκτιμηθεί δεόντως και ακόμα και να καθιερωθεί από τις νεότερες γενιές.
  • Προσοχή σε πιθανή υπερκατανάλωση ποτών και φαγητών που υπάρχουν διαθέσιμα τριγύρω, μέσα στο σπίτι.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε τους άσκοπους θορύβους, την πολύ δυνατή μουσική, τη λειτουργία της τηλεόρασης παράλληλα με τη συνομιλία της ομήγυρης. Προετοιμάστε φίλους και συγγενείς εξηγώντας τι συμβαίνει ή απλά λέγοντας ότι ο πάσχων έχει δυσκολίες στη μνήμη και τις συζητήσεις.
  • Ένας περίπατος ή λίγα βήματα στον κήπο μπορεί να είναι καλή ιδέα για όλους.
  • Έχετε τη φαρμακευτική αγωγή μαζί σας σε πιθανές μετακινήσεις, καθώς και το τηλέφωνο του Ιατρού, με τον οποίο καλό να έχετε συζητήσει γύρω από το εορταστικό πρόγραμμα.
  • Θυμηθείτε ότι η διατήρηση, κατά το δυνατό, ρουτίνας συμβάλλει στο αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας των ασθενών, αλλά η ρουτίνα αυτή μπορεί να τροποποιείται, με οργάνωση και προγραμματισμό.
  • Σκεφτείτε θετικά, επικεντρώστε στα θετικά, χαμογελάστε! Δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας που βρεθήκατε εκεί για κάποιον που σας χρειάζεται.