Γίγαντες φασόλια νηστίσιμοι και πεντανόστιμοι!

Η καλή μας φίλη Ιφιγένεια μοιράζεται μαζί μας ένα πιάτο παραδοσιακό, νηστίσιμο, θρεπτικό και νόστιμο. Την ευχαριστούμε πολύ. Το συνοδεύει με λαχταριστά τηγανητά καλαμαράκια.

Εικόνα1

Υλικά

Για τους γίγαντες

  • 500 γρμ γίγαντες
  • 4 μέτρια καρότα
  • Μαϊντανό
  • Σέλινο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • Λίγη κέτσαπ ή φρέσκια ντομάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Εικόνα2

Για τα καλαμαράκια

  • 500-700γρμ καλαμαράκια κατεψυγμένα ελληνικά
  • Σόδα
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Από την προηγουμένη βάζουμε στο νερό τους γίγαντες να μαλακώσουν. Την επομένη τους βράζουμε πρώτα στη χύτρα ταχύτητας για 35-40 λεπτά περίπου ,Εν τω μεταξύ έχουμε ψιλοκόψει όλα τα λαχανικά .Τα βάζουμε όλα μαζί σε ταψί αλατοπιπερώνουμε βάζουμε ένα ποτήρι τσαγιού ελαιόλαδο ,την κέτσαπ και γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό. Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στην χαμηλή σχάρα στους 250 βαθμούς για 2-21/2 ώρες περίπου. Προς το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το χαρτί και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία.

Για τα καλαμαράκια αν είναι μικρά τα πλένετε τους βάζετε σόδα μαγειρική και τα αφήνετε μισή ώρα περίπου. Τα ξεβγάζετε, τα καθαρίζετε βγάζετε το κόκκαλο ,κόβετε μόνο το κεφάλι αφαιρώντας τα μάτια ,αφαιρείτε το εσωτερικό, τα αλατίζετε, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο.

Καλή σας όρεξη Ιφιγένεια