Μηνιγγίτιδα B: Η ανάγκη της πρόληψης πριν τη νέα σχολική χρονιά
Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες ημέρες και οι γονείς ετοιμάζουν τα παιδιά τους για την νέα σχολική χρονιά.
Ωστόσο, πολλοί από αυτούς ίσως να λησμονούν το σημαντικότερο εφόδιο για την νέα σχολική χρονιά… την προστασία τους από την σοβαρή νόσο της Μηνιγγίτιδας Β που καραδοκεί και επιφέρει τρομακτικές συνέπειες.
Αυτήν την περίοδο ο κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά από Μηνιγγίτιδα Β, λόγω εποχικότητας της νόσου και ευκολίας του τρόπου μετάδοσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει τα συμπτώματα της νόσου για να δράσει άμεσα, αλλά είναι ακόμα πιο κρίσιμο κάθε γονιός να προστατεύσει τα παιδιά του ενάντια στην Μηνιγγίτιδα Β, καθώς ακόμα και η πιο άμεση αντίδραση μπορεί να μην προλάβει την ραγδαία εξέλιξη της νόσου στα παιδιά.
Βρέφος 8 μηνών έχασε τη μάχη
Ας μιλήσουμε όμως με γεγονότα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ύπουλη είναι η νόσος, έρχεται από το Ηράκλειο Κρήτης, τον προηγούμενο Ιούνιο. Ένα μωράκι μόλις οκτώ μηνών έδωσε άνιση μάχη με τη μηνιγγίτιδα Β και εξέπνευσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.
Το βρέφος μέσα σε σχεδόν 24 ώρες νικήθηκε από τη νόσο, η οποία για ακόμη μια φορά έδειξε πόσο ύπουλη και εξαιρετικά επικίνδυνη είναι.
Τι κάνει την Μηνιγγίτιδα Β τόσο επικίνδυνη;
Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.
Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Είναι επίσης, ανατριχιαστικό το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταφέρει, χωρίς να το καταλάβει, σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.
Οι γονείς δεν πρέπει να παραμείνουν απαθείς μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο της νόσου. Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
mednews