Τέλος στο “yo-yo” της ζυγαριάς

zigaria.medium

Γράφει η Χαρά Βλάση

Κλινική Διαιτολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ειδικευθείσα στο Μεταβολισμό

(UnIverCITy of ABerDeen)

Επιστημονικός Συνεργάτης

Department of Medicine –

Univercity of Aberdeen

Όπως κάθε Βετεράνος του πολέμου της ζυγαριάς, πολύ καλά γνωρίζει, δυσκολότερο από την απώλεια βάρους είναι η διατήρηση του νέου χαμηλότερου βάρους. Οι περισσότεροι καταλήγουν μετά από κάθε προσπάθεια, να ανακτούν το χαμένο βάρος και κάτι παραπάνω.

Το παραπάνω λοιπόν είναι γνωστό σαν φαινόμενο “yo-yo”, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη ντουλάπα, στη διάθεση μας, αλλά και στην υγεία μας. Οι αυξομειώσεις βάρους, που πολλές φορές είναι και απότομες, είναι υπεύθυνες:  α) για σημαντική αύξηση του σωματικού λίπους, β) για μείωση του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού και γ) για πιθανή απορύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.

Το πρώτο βήμα για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό είναι η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Καταγράφοντας σε ένα χαρτί τις μεταβολές βάρους τα τελευταία 5-10 χρόνια και πως αυτές συνδυάστηκαν με άλλα γεγονότα (π.χ. γάμος, αλλαγή εργασίας, εγκυμοσύνη, κ.λ.π.), μπορούμε να καταλάβουμε τι μας παρότρυνε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια και τι μας απέτρεψε από το να την συνεχίσουμε. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε αποδοτικές μεθόδους ή να αποκλείσουμε κάποιες άλλες, καθώς και να δουλέψουμε πάνω στο συμπεριφοριστικό κομμάτι, αφού αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διατροφή.

Το δεύτερο βήμα είναι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής και όχι η εφαρμογή διατροφικών προγραμμάτων, που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους “fad diets”. Στόχος είναι η απώλεια 500-1000 γραμμαρίων την εβδομάδα. Όσο πιο αργή η απώλεια τόσο πιο “ποιοτική”.

Η άσκηση είναι το επόμενο σημαντικό κομμάτι του πάζλ, αρκεί να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητας μας. Αυτή μπορεί να είναι από καθημερινό χαλαρό περπάτημα μέχρι τη στάση του λεωφορείου ή το σχολείο των παιδιών, μέχρι εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής. Οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας βοηθάει στη διατήρηση της υπάρχουσας μυϊκής μάζας, είτε και στην ελαφριά αύξηση αυτής, γεγονός που συντελεί σε καλύτερο μεταβολικό ρυθμό.

Τελευταίο βήμα, είναι η επαγρύπνηση του μεταβολισμού μας με μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγοντας έτσι και φαινόμενα υπερφαγίας σε ένα η δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, κυρίως αργά το βράδυ. Κάντε ένα διάλειμμα στη δουλεία σας, περπατήστε λίγο, αλλάξτε παραστάσεις και καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και το κύριο, αφού πλέον πολύ εργασιακοί χώροι παρέχουν τη δυνατότητα.

Πρέπει να θυμόμαστε, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους, αν δεν είμαστε διατεθειμένοι, να αλλάξουμε συνήθειες. Αν το βλέπουμε σαν τιμωρία, σαν φάρμακο, που κάποια στιγμή θα απελευθερωθούμε από αυτό, τότε είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες και μαζί να επιστρέψει και το χαμένο βάρος.